Bengkel Seni Fotografi Smartphone

KAMERA atau TELEFON PINTAR

images

ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera.
Kewujudan telefon pintar berkamera telah merancakkan lagi perkembangan dunia fotografi dan sudah pastinya menyediakan banyak pilihan kepada pengguna.

Perubahan itu juga dilihat seolah-olah memberi nafas baharu dalam dunia fotografi, lebih-lebih lagi dengan adanya pelbagai aplikasi khusus untuk kamera telefon.

SmartphonesDengan kemudahan dan kelebihan yang ditawarkan tidak menghairankan pengguna banyak memilih telefon berbanding kamera atas alasan telefon pintar lebih praktikal dan boleh dibawa kemana-mana sahaja.

Lihat sahaja dimana-mana laman perkongsian gambar atau laman sosial seperti Facebook, Twitter atau Instagram, kebanyakkan gambar yang dimuat naik adalah melalui aplikasi telefon pintar kerana ia lebih mudah.

Namun begitu, walau secanggih mana sekalipun telefon pintar, kualiti imej yang dihasilkan terutamanya untuk kegunaan profesional masih belum dapat menandingi kamera DSLR terutama apabila mengambil gambar dalam sesetengah situasi seperti ‘low light’.

Bagi mereka yang perlu membuat pilihan diantara kamera atau telefon pintar, pasti dilanda dilema. Jika mahukan kualiti gambar yang bagus, sebaik-baiknya pilih kamera, tetapi jika mahu terus memuat naik gambar ke laman sosial, telefon pintar lebih penting.

Jadi mana satu pilihan anda? Tepuk dada tanya selera.

MANFAAT KEMUDAHAN DENGAN LEBIH KREATIF

smartphone-camera

KEBIASAANNYA para pengguna telefon pintar boleh mengambil gambar, namun gambar-gambar yang diambil tidak mempunyai nilai-nilai yang sepatutnya ada.

Memang tidak dinafikan, bukan semua orang memiliki kemahiran semulajadi untuk mengambil gambar TETAPI dengan pelbagai aplikasi yang direka khas untuk fotografi, kita sepatutnya menggunakannya dengan betul.

Oleh sebab itu, gunakanlah kemudahan yang ada pada smartphone tersebut dengan lebih kreatif.

Semua telefon pintar boleh digunakan untuk mengambil gambar fotografi, apa yang penting ialah teknik mengambil gambar yang betul misalnya teknik komposisi dan penggunaan aplikasi secara maksimum seperti Pixlr Express, VSCO Cam, Snapseed dan pelbagai lagi.

Jika seseorang bijak menggunakan kemahiran fotografi dan tahu akan nilai gambar yang dirakam menggunakan telefon pintar, sudah pasti hal ini boleh menjadi salah satu sumber pendapatan sampingan mahupun pendapatan tetap kepada individu tersebut secara mudah.

nokia-lumina-928-camera-mBENGKEL SENI FOTOGRAFI SMARTPHONE

UNTUK bengkel seni fotografi smartphone kali ini….apa yang perlu ANDA bawa? ANDA hanya perlu bawa Smartphone

PENGISIAN BENGKEL
⦁ Mengenali setting pada kamera smartphone
⦁ Asas fotografi seperti Shutter speed, aperture, iso dan exposure
⦁ Cara mendapatkan gambar yang sharp
⦁ Editing menggunakan apps Snapseed, Vscocam, Mexture dll
⦁ Komposisi & penceritaan
⦁ dan banyak lagi, kami sedia menerima apa-apa persoalan sepanjang bengkel.

BAYARAN : RM50++ (Minimum 20 peserta sahaja)

_423531_origCARA MENDAFTAR
1. SMS/Whatsapp : taip jarak hantar ke +6013-7079525
2. Buat Pembayaran RM50  (baki RM++ semasa bengkel belangsung) : No akaun akan diberi selepas pendaftaran dibuat.
3. Sila lampirkan bukti pembayaran ke : e-mail : fariksalleh2@gmail.com atau whatsApp +6013-707 9525

 

 

TIPS FOTOGRAFI SMARTPHONE

KLIK DI SINI

  CLASS IN SESSION  –  TARIKH & LOKASI

rtc-1b

3 APRIL 2016 (AHAD)

bengkel-9

10 OKTOBER 2016 (SABTU)